Din celele  214  autoutilitare, 100 sunt dotate cu tracțiune 4X4 , iar valoarea totală achiziției este de aproximativ 26,4 milioane de lei fără TVA.

Până la finalul acestui an, Direcția Mecanizare a CNAIR urmează să mai recepționeze 125 de autoutilitare speciale mixte cu tracțiune 4X2, în valoare de aproximativ 12,7 milioane lei, fără TVA.

Prin caietele de sarcini, CNAIR a cerut ca aceste autoutilitare să aibă dotări speciale, destinate întreținerii infrastructurii rutiere naționale, în orice anotimp. Printre alte dotări, aceste autoutilitare sunt echipate cu  oblon cu sistem hidraulic pentru încărcarea sculelor și materialelor, sisteme suplimentare de iluminare și de avertizare în trafic, sisteme auxiliare de încălzire pe timp de iarnă și cabină dublă, în care poate fi transportată o echipă de 7 persoane.

Noile autoutilitare, care sunt destinate Direcțiilor Regionale ale CNAIR, vor permite creșterea mobilității spre zonele unde sunt necesare intervenții, vor reduce timpii de deplasare și vor scădea costurile de transport, ca urmare a consumului redus de carburant.

La încheierea achiziției acestui nou lot de autoutilitare, Regionalele CNAIR vor avea în dotare 339 de autovehicule noi, astfel încât să poată acoperi necesarul tuturor Districtelor și Centrelor de Întreținere și Coordonare, care gestionează rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi.

Achiziția se înscrie în planul de retehnologizare a CNAIR, demarat în anul 2014 de Direcția Mecanizare și prevede redotarea companiei cu  o nouă gamă de mașini și utilaje specifice  lucrărilor de reparații și întreținere a drumurilor. Planul presupune achiziționarea anuală și etapizată a mai mult de  1000 de mașini și utilaje, până la această dată fiind achiziționate peste 750 dintre acestea.