---

You are here

 

Centura Bucureşti, pe sectorul DN7-A1, este construită în proporţie de 62%, iar lucrările cele mai complexe sunt în mare parte finalizate.

La ora actuală se desfăşoară, în anumite zone, lucrări de deviere şi relocare a utilităţilor (gaz, curent electric, canalizare şi telecomunicaţii), săpături, armarea şi cofrarea unor ziduri de sprijin, montarea parapeţilor metalici şi montarea eşafodajului la pila 6 a pasajului de la Chitila, peste calea ferată.

În urma unor sesizări venite inclusiv din partea presei, CNAIR SA a verificat din nou astăzi modul în care Antreprenorul şi Consultantul înţeleg să respecte termenul acestui contract, care trebuie finalizat până la sfarşitul anului.

În ansamblu s-a constatat că lucrările înaintează, dar ritmul şi modul de lucru pot fi îmbunătăţite.

 

Deşi activitatea Constructorului este prin contract monitorizată permanent de un Consultant, reprezentanţii CNAIR insistă frecvent ca termenele şi calitatea lucrărilor să fie respectate.

De altfel, luna trecută, ministrul transporturilor şi directorul general al CNAIR au efectuat o vizită inopinată inclusiv pe acest şantier şi au constatat la acea dată o mobilizare slabă a firmei private de construcţii. Aceasta a determinat chemarea reprezentantilor Constructorului şi ai Consultantului la sediul Ministerului Transporturilor, pentru a li se atrage atenţia că urmează să fie sancţionaţi. Tot atunci, Constructorul şi Consultantul au fost avertizaţi că în cazul în care situaţia nu se îmbunătăţeşte, se poate ajunge pană la rezilierea contractului.

 

La scurt timp CNAIR SA a transmis doua notificari de Revendicare, una pentru ritmul lent al lucrărilor şi slaba mobilizare, iar cea de a doua pentru nerespectarea unor clauze contractuale privind avizele.

Urmează ca Inginerul să stabileasca penalităţile pe care Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere este indreptăţită să le ceară.

 

Multe lucrări, printre care şi cele de pe segmentul DN7-A1 al Centurii Bucureşti, se desfăşoară în baza unor contracte încheiate cu mai mulţi ani în urmă.

La ora actuala CNAIR SA a luat măsuri ca toate contractele nou încheiate să prevadă termene clare şi măsuri de penalizare, în cazul în care prevederile contractuale nu sunt respectate.  

S-a luat inclusiv decizia ca de fiecare dată când CNAIR sesizeaza nereguli să ceară  Consultantului să îl penalizeze pe Constructor. În cazul în care Consultantul nu ia masuri, i se vor imputa acestuia penalităţile de întârziere.

 

CNAIR S.A