---

You are here

Referitor la afirmațiile pe care Primarul Capitalei, Gabriela Firea le-a facut vineri 19 octombrie 2018 la postul de televiziune Antena 3 (https://www.stiripesurse.ro/viorica-dancila-a-fost-pacalita-nimeni-nu-a-platit-mi-se-parea-normal-ca-in-secunda-doi-sa-i-i-de_1297699.html), CNAIR S.A. precizează:

Premierul Viorica Dăncilă a fost corect informată și a spus adevărul atunci când a afirmat că dosarul prin care România solicită finanțare din bani europeni pentru Centura Capitalei se află în pregătire și urmează să fie transmis la Bruxelles.

În data de 15 octombrie 2018, CNAIR a depus aplicația de finanțare în sistemul MYSMIS 2014+, pentru a accesa fondurile necesare proiectului “ Infrastructura Integrată pentru Zona orbitală a Municipiului București”. Fondurile solicitate astfel din POIM 2014-2020, sunt destinate construcției noii autostrăzi de Centura București Sud, pasajelor Mogoșoaia, Domnești, Berceni și Oltenița și lărgirii la 4 benzi a secțiunilor dintre A1 si DN7,DN2 si A2 si A1 si DN5 pe actuala Centura a Capitalei.

Pentru intelegerea procedurii de obtinere a finantarii, trebuie sa facem urmatoarele precizari :

Transmiterea prin MYSMIS 2014+ permite declansarea procesului de evaluare a proiectului de catre organismul intermediar pentru transporturi (DGOIT), aflat in subordinea Ministerului Transporturilor. Aceasta structura, in colaborare cu expertii Jaspers (organism tehnic al Comisiei Europene), evalueaza si valideaza documentatia tehnico-economica, iar formularul final al cererii de finantare, impreuna cu documentatia suport, verificata si validata, sunt transmise Comisiei Europene pentru acordarea finantarii.

In consecinta, depunerea aplicatiei in MYSMIS 2014+ inseamna de fapt debutul procesului firesc de accesare a finantarii nerambursabile.

In orice moment Comisia Europeana poate avea cunostiinta de situatia parcursului Cererilor de finantare prin solicitarea unei informari din partea entitatilor implicate in procesul de evaluare.

In contextul prezentat, putem concluziona ca afirmatiile privind absenta Cererii de finantare, pornesc dintr-o necunoastere a procedurilor de accesare a fondurilor europene.

Trebuie sa precizam ca toate datele prezentate de CNAIR sunt corecte, deoarece aceasta companie nu isi permite sa vehiculeze informatii false in ceea ce priveste obiective de interes national si european.

De asemenea subliniem ca in ceea ce priveste obiectivele promovate, CNAIR isi respecta cu onestitate angajamentele pe care si le asuma.

Pentru o informare completa in ceea ce priveste elaborarea si depunerea cererii de finantare in data de 15 octombrie 2018, date  suplimentare privind proiectul “ Infrastructura Integrata pentru Zona orbitala a Municipiului Bucuresti”, pot fi obtinute consultand urmatorul link : http://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/infrastructura-integrat%C4%83-pentru-zona-orbital%C4%83