---

You are here

Precizări CNAIR

Referitor la evenimentele de pe DN 17, de la Iacobeni, județul Suceava și DN 10, Siriu, județul Buzău, CNAIR face următoarele precizări:

În data de 04.02.2021, județul Suceava a fost sub incidența unui cod portocaliu de vânt puternic. În aceste condiții, pe DN 17, un arbore s-a rupt și a căzut pe partea carosabilă peste un autoturism și a provocat decesul unei persoane aflate în vehicul. CNAIR își exprimă regretul profund în legătură cu această situație.

Arborele rupt este în afara perimetrului de 1,5 m al zonei de siguranță (distanța măsurată dintre marginea șanțului și terenul adiacent). Acesta se află la circa 20 de metri de drumul național DN 17, fiind în proprietate privată și în paza Direcției Silvice Suceava – Ocolul Silvic Iacobeni.

CNAIR va transmite o adresă către administratorii pădurilor din zonă și către Direcția Silvică Suceava, prin care se reiterează solicitarea de a toaleta plantațiile - atât pentru tăierea copacilor care se pot rupe și cădea pe carosabil, cât și pentru asigurarea vizibilității pe toate drumurile naționale.

Personalul SDN Câmpulung Moldovenesc execută cel puțin două zile pe săptămână lucrări de igienizare, iar, cu această ocazie, se face atât revizia drumului, cât și a zonei adiacente acestuia.

Referitor la căderile de pietre de pe versantul de la Siriu din ultima perioadă, CNAIR subliniază că spațiul de lucru de pe DN 10, km 80, aparține Secției de Drumuri Naționale Buzău, District Siriu și că acesta nu este destinat staționării autovehiculelor private. Districtul Siriu îl folosește pentru a efectua manevre de întoarcere a utilajelor și ca spațiu temporar de depozitare a pietrelor care cad de pe versant și care sunt înlăturate de pe carosabil.

Regionala București a luat măsura blocării fizice a spațiului respectiv, prin delimitare față de DN 10, astfel încât, adiacent cu semnalizarea corespunzătoare care exista deja pe sectorul de drum (prin indicatoare rutiere și marcaje pe carosabil - bandă continuă), conducătorii autoturimelor să nu mai poată staționa pe spațiul de lucru al Districtului Siriu.

Pentru identificarea soluțiilor de securizare a zonei respective, Regionala București a demarat procedura de contractare a serviciilor de expertiză, astfel încât lucrările de execuție să înceapă în cel mai scurt timp.

Conducerea CNAIR, începând de săptămâna viitoare, va efectua o acțiune de revizie a rețelei de drumuri naționale și autostrăzi, pentru eliminarea pericolelor care pot afecta siguranța cetățenilor.

Pentru cei 17 mii de km de drumuri naționale, CNAIR și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii au prioritizat investițiile pentru proiectele de siguranță rutieră, în continuarea procesului de implementare a proiectelor de întreținere.

În plus, conducerea CNAIR desfășoară o acțiune de analiză a activității DRDP-urilor, a modului în care acestea colaborează cu autoriățile locale, pentru a reduce riscul apariției unor astfel de evenimente.