---

Eşti aici

An curent

Arhiva

PROIECTARE SI EXECUTIE POD UNGHENI

 

 

                                                                                              Bucuresti, 10.05.2023

 „PROIECTARE SI EXECUTIE POD UNGHENI”

 

COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Beneficiar al finanțării și AGENTIA EXECUTIVA EUROPENA PENTRU CLIMA, INFRASTRUCTURA SI MEDIU, au incheiat în data de 02.05.2023 un grant in vederea acordarii  finantarii pentru proiectul „PROIECTARE SI EXECUTIE POD UNGHENI” alocat prin CEF-T-2022-MILMOB — LUCRARI  (CEF 2 Proiecte de Infrastructura).

 

Obiectivul general al proiectului este: modernizarea infrastructurii de transport, prin construirea podului Ungheni peste râul Prut, precum și a infrastructurii de acces necesare.

Acest lucru va asigura o conexiune rutieră transfrontalieră  mai accesibila între România și Republica Moldova și condiții tehnice corespunzătoare, în conformitate cu reglementările în vigoare. Podul Ungheni reprezintă capătul de est al autostrăzii Târgu-Mures – Iași – Ungheni, aflat în prezent în construcție, parte a Rețelei centrale TEN-T și este în aliniere cu documentele strategice militare. Pe termen lung, implementarea proiectului va duce la îmbunătățirea condițiilor de trafic, la reducerea costurilor de exploatare a vehiculelor, precum și la o reducere semnificativă a timpului de călătorie (cu aproximativ 30%, conform studiului de trafic din 2022). În ceea ce privește impactul asupra mediului, proiectul va duce la reducerea congestionării drumurilor și la reducerea considerabilă a emisiilor de GHG.

 

Obiectivul specific al proiectului este: proiectarea si executia unui pod cu 2x2 benzi de circulatie, precum și a infrastructurii de acces necesare. Lungimea totală a podului, punctului transfrontalier și locurilor de parcare adiacente este de 1.000 m, din care lungimea podului este de 261,20 m. Proiectul mai include si realizarea unui tronson de autostrada cu 2x2 benzi de circulatie cu lungimea de 0,5 km care va asigura functionalitatea independenta a podului pana la finalizarea integrala a autostrazii Targu Mures – Targu Neamt – Iasi – Ungheni.

 

Valoarea totală a proiectului este: 32.316.385,94 Euro din care contributia Uniunii Europene este de 16.158.192,97 Euro (valori fara TVA).

 

Cod proiect: 22-RO-TM-DBUB

Numar proiect: 101113232

Data de incepere a Proiectului: 01.06.2023.

Durata proiectului: 43 luni.

 

Date de contact: Cristian PISTOL, Director General CNAIR SA., fax: (+4 021) 312.09.84.